Европа >> Франция >> Париж >> Понт Ньоф

Понт Ньоф

Информация | Kарта
seen
3324
facebook
Понт Ньоф Photocredit: rdnzl | Fotolia

Какво по – романтично от това да покажеш, че искаш да слееш живота си с някого на древен мост в града на светлините. Това е Понт Ньоф в – най-старият мост на река Сена. Понт Ньоф е бил обсаждан от влюбени хора още от поставянето на първия му камък през 1578г. Мостът е най-завладяващ на залез слънце, когато снишаващата се светлина приема златни нюанси и се отразява във водите на Сена.

През XVI век крал Анри решава, че двата моста, които пресичат река Сена не са достатъчни. Така в него се заражда идеята да бъде създаден трети такъв. За тази цел той привлича Батист Дю Серсо и Пиер Дезил. Каменният мост е открит през 1607 г. и му е дадено името Понт Ньоф – новият мост. И до днес това е най-дългия и най-запазен парижки мост.

Понт Ньоф е мост от две части, чието предназначение е да свързва остров Сите с бреговете на Сена. Понт Ньоф е дълъг 232 м и е широк 22 м, като с тези си размери е едно необичайно за времето си съоръжение. Той е снабден с широки тротоари, които предпазват пешеходците от конете и каляските. Поради тази причина Понт Ньоф се превръща в желано място за събирания, в популярен ориентир за парижани, както и за муза на много картини, романи и филми.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS