Александър ІІІ е най-великият мост на река Сена в Париж, на който от двете му страни се издигат 17 метрови колони,символ на изкуството, науката, търговията и индустрията, а 4-те женски фигури символизират Франция през различни епохи. Мостът Александър ІІІ е елегантен мост, който сам по себе си е въплъщение на естетиката на стила бел епок.

Този мост Александър ІІІ идеално представя подмладяващия се дух на френската столица от XIX век. С този мост се свързва „Дома на инвалидите” с галериите Гран Пале и Пти Пале. Мостът Александър ІІІ е част от обекта от Световното наследство на ЮНЕСКО – „Бреговете на Сена”. Голяма част от чара на моста Александър ІІІ се дължи на ниския му профил, който той придобива заради ултиматума да не закрива гледката към Шан-з-Елизе.

Мостът е кръстен на руския цар Александър ІІІ с намерение това да бъде символ и емблема за приятелството между Русия и Франция. Първият камък от моста Александър ІІІ е поставен от неговия син – Николай II, а мостът бива открит по време на Световния Панаир.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Мостът Александър ІІІ