Пантеонът е гробница на известни хора, намираща се в Париж. Този масивен неокласически монумент е построен през ХVІІІ век. В първоначалния си вид Пантеонът в Париж е играел ролята на църква на мястото на старата базилика, посветена на Светите апостоли Петър и Павел и основана от Кловис през 507 г.

Днес Пантеонът е натоварен с честа и носи призванието да отдава дължимите почести на великите французи и да припомня събитията, белязали историята на Франция. В него може да се проследи една интересна история. Различните му предназначения, декорациите му, надписите и символите, които се поместени тук, позволяват да се проследят някои от основните етапи по пътя на формирането на френската нация. На фасадата на църквата със златни букви е изписано „На великите мъже от благодарната родина”.

В Пантеона днес се намират гробниците на 71 французи (философи, писатели, учени, политици, военни), сред които само една жена, Мария Кюри, които Франция почита като имащи изключителен принос за прогреса не само на страната, на и на човешката цивилизация. Тук са погребани Волтер, Жан-Жак Русо, Виктор Юго, Емил Зола, Александър Дюма, Андре Малро, Луи Брайл (създателят на азбуката за незрящи), Пиер и Мария Кюри и др. Нещо интересно, което може да се види в Пантеона, е Махалото на Фуко, поставено през 1851 г. То представлява 27 килограмова сфера, закачена на стоманено въже, дълго 67 м. На дъното на сферата има метален шип, който очертава движението на махалото по посипания с пясък под.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пантеонът - Париж