Къщата-музей Виктор Юго

Информация | Kарта
seen
3883
facebook

Къщата-музей „Виктор Юго” се намира в и е едно от жилищата на големия писател, превърнато в музей. Този културен център е място за срещи на хора на изкуството, политиката и висшето общество.

Къщата-музей „Виктор Юго” се намира на втория етаж на една прекрасна сграда на най-стария монументален площад на Париж – Плас де Вож. Тук Виктор Юго живее със семейството си от 1832 г. до 1848 г. Той настанява своята дългогодишна любовница Жулиет Друе в един апартамент наблизо. Престоят на Юго в тази къща завършва с Революцията от 1848 г.

Къщата-музей „Виктор Юго” е открита през 1902 г. по повод стогодишнината от рождението на титана на френската литература. В него са изложени монографии, графични творби, ръкописи на Юго, оригинални издания на творби на писателя, живописни и скулптурни творби, свързани с живота на Юго и семейството му, щампи, фотографии, карикатури, мебели.

Къщата-музей „Виктор Юго” остава в частни ръце до 1873 г., когато е закупена от градските власти на Париж. За известно време е била използвана за начално училище.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS