Парижката Света Богородица, наричана още Нотър Дам дьо Пари, е католическа катедрала в Париж. Този шедьовър е строен в периода 1163 г.-1260 г. на остров Сите на река Сена и е една от първите катедрали в готически стил. Катедралата „Света Богородица” е издигната върху основите на древен римски храм. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от XIX век.

Тук Наполеон I е коронясан като император. Нотр Дам буквално означава "Нашата Дама", и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица.

Идеята за изграждането на катедралата „Света Богородица” е на парижкия епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, кралят, благородниците, дори и от дребната буржоазия. През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Катедралата „Света Богородица” разполага с 3 портала, около изграждането на които се носи легенда. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Друга история, но този път истинска, разказва, как след дълъг брачен период без да има наследник, Луи XIII дава обет, че ако има син, ще реконструира катедралата. Така и става, тъй като през 1638 г. му се ражда наследник.

Амбициран да изпълни обета си, той организира работата по катедралата Нотр Дам, която отнема 60 години. В резултат на този продължителен труд днес пред очите ни се разкриват креслата в хора на катедралата, покрити с чудесни дърворезби, изобразяващи сцени от живота на Света Богородица.

В западната част на "Парижката Света Богородица" се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети.

Катедралата Нотр Дам е свидетел на редица важни събития от живота на Париж. Тук през втората половина на XVI век се състои сватбата между Маргьорит дьо Валоа и Анри Наварски, който обаче по време на церемонията стои вън. През 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт I. Също тук е било погребението на генерал Дьо Гол през 1970 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Катедралата Нотр Дам - Париж