Европа >> Франция >> Замъци във Франция >> Замъкът Фонтенбло

Замъкът Фонтенбло

Информация | Kарта
seen
2841
facebook
Замъкът Фонтенбло Photocredit: Christian Delbert | Fotolia

Красива е природата на Фонтенбло – една прекрасна гориста местност, разположена на около 55 км в южна посока от френската столица . Сред живописните гори тук е издигнат красивият едноименен замък, който е една от най-посещаваните туристически забележителности в цяла Франция.

Замъкът Фонтенбло е построен през XII век. В първите няколко века дворецът Фонтебло е игрел ролята на ловен дом заради доброто си положение. След четири века Франсоа I издава заповед да започне работа по неговото преобразяване и превръщане в замък. Той привлича няколко известни италиански майстори като Росо Фиорентино и Франческо Приматичо и ги натоварва със задачата да изографисат красвия интериор на замъка Фонтенбло. В резултат на усърдната работа на всички, въвлечени в проекта, на бял свят е кралска резиденция Фонтенбло. Замъкът става популярна база за ловни излети на кралския двор. За съжаление обаче вниманието на Луи XIV е привлечено от Версайския дворец и Фонтенбло е забравен. Но това не е последната участ на двореца и той отново се появява на сцената на дворците - славата му се възвръща отново след като Наполеон Бонапарт го избира за свое седалище. На подковообразното стълбище в замъка владетелят се сбогува със своята армия, преди да замине на заточението си на остров Елена. Днес в двореца туристите могат да разгледат т.нар Наполеонов апартамент, както и музея „Наполеон”.

Замъкът Фонтенбло се разстила на около 170 декара площ, като в него има цели 1900 стаи. Повече от две трети от тях са запазени и възстановени в автентичния си вид. Навсякъде по стените и таваните има щедра декорация с копринени тапицерии, дървени и мраморни фризове, фрески, орнаменти от фино и скъпо дърво и мрамор и златен обков. Почти навсякъде са вплетени инициалите и хералдическите знаци на владетелите и техните съпруги.

Особено пищна е залата „Франсоа l”, която впечатлява с интересни декоративни мазилки чрез които са пресъздадени класически сцени. Не по-малко красиво изписана е и балната зала, в която може да се видят невероятно красиви фрески. В красивия двор на замъка е разположено и голямо езеро с шарани.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS