Европа >> Франция >> Замъци във Франция >> Замъкът Во льо Виконт

Замъкът Во льо Виконт

Информация | Kарта
seen
4942
facebook
Замъкът Во льо Виконт

Замъкът Во льо Виконт е френски замък, за който се смята, че поставя началото на ново по мащаб градинско строителство. Счита се, че той е и предшественик на и парк. Построен по волята на Никола Фуке, който е един от най-влиятелните и богати мъже на Франция.

Замъкът Во льо Виконт е една от най-въздействащите сгради за своето време. Замъкът е първата широкомащабна съвместна работа и шедьовър на архитекта Луи льо Во, специалиста по паркове Андре льо Нотр и художник-декоратора Шарл льо Брьон. Тези трима мъже биват привлечени по-късно отново от Никола Фуке, който ги натоварва със задачата да изградят градините на Во льо Виконт. По това време Фуке е бил финансовия министър на Людвик XIV.

За да бъде издигнат замъка Во льо Виконт Фуке закупува едно място през 1641 г. Замъкът е завършен 20 години по-късно и става изключително известен сред висшето общество. Замъкът става известен със своите пищни спектакли.

Замъкът Во льо Виконт предизвиква страшна завист у поканения на тържество по случай официалното откриване на двореца през 1661 г. крал Луи XIV. Обсебен от това лошо чувство, той нарежда Фуке да бъде арестуван защото краля го обвинява, че е строил с крадени пари. Така виновникът на бял свят да се появи този прекрасен замък Во льо Виконт бива хвърлен до живот зад решетките на Бастилията.

След неговия арест замъкът преминава през ръцете на различни собственици, рушейки и западайки, докато не бива спасен от семейство Сомие, което го купува през 1875 г. Замъкът Во льо Виконт е важен пример за разцъфтяването на френската архитектура и затова през 1965 г. е обявен за историческо паметник от френското правителство.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
RSS