Линията „Мажино“ e система френски укрепления с дължина около 400км, строени от 1929 г. до 1934 г. и усъвършенствани през 1940 г., които са разположени по границата на Франция с Германия от Белфор до Лонгюйон. Името на линията Мажино е взаимствано от на военния министър на Франция генерал Андре Мажино. Идеята за изграждането на линията Мажино хрумва на Маршал Жозеф Жак Сезар Жорф, но среща съпротивата на някои модернисти като Пол Рейнод и Шарл де Гол, които смятали че трябва да бъде заложено на авиацията. Жофр имал подкрепата на Анри Филип Петен и на по-голямата част от правителството. За изграждането на линията Мажино важна става позицията на ветерана от Първата световна война генерал Андре Мажино, който убеждава правителството да инвестира в този проект.

Изграждането на линията става поетапно от 1930 г., като изработката била от страна на „Section Technique du Génie“ и е надзиравана от „Commission d'Organisation des Régions Fortifiées“. Главните й съоръжения – бункери, противотанкови бариери, укрепления и т.н., били изградени до 1935 г. и стрували на френското правителство около 3 милиарда франка. Общата численост на войските разположени по линията бил около 300,000 човека.

Изградени били 108 основни фортификационни съоръжения, разположени на всеки 15 километра. Подземията на фортовете на линията Мажино разполагали с оборудвани жилищни помещения за личният състав, електростанции, мощни вентилационни системи, железопътни връзки, телефонни станции, болници, стаи за отдих, абсолютно недосегаеми от снаряди и бомби. В горните наземни етажи били разположени снабдени с лебедки оръдейни установки. Първите основни промени по линията Мажино се случват през 1936 г. след като Белгия запазва неутралитет. Французите трескаво започват да удължават линията „Мажино“ по френско-белгийската граница, но недостига на време не дал възможност на строителите да изработят така качествено отбранителните съоръжения, както в другата част на вала.

На 10 май 1940 г. германците изпълняват своят план "Гелб" и нападат Франция, а линията Мажино просто е заобиколена.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Линията Мажино