Катедралата Нотр Дам

Информация | Kарта
seen
4426
facebook

Катедралата „Нотр Дам” в във Франция в подължение на повече от 200 години е най-високата сграда в света – от 1625 г. до 1847 г. нейните 142 м са й гарантирали това място. Виктор Юго описва страсбургската катедрала като „грандиозно и изящно чудо”.

Страсбургската катедрала „Нотр Дам” е построена в периода между 1225 г. и 1439 г. Преди това на нейното място са се издигали няколко църкви. Реформацията остава своя отпечатък върху страсбургската катедрала „Нотр Дам” като я превръща в протестантски храм. Но когато Страсбург е присъединен към Франция през 1681 г. тя отново си възвръща католическия характер.

Сградата на страсбургската катедрала „Нотр Дам” е еклетика от стилове. В нея са вплетени римска част, висока готика и готически привкус, добавен от новаторски екип архитекти, работили върху катедралата Шартр.

Страсбургската катедрала „Нотр Дам” впечатлява изключително много със своите елементи от рисувано стъкло, с баптистерията си и хилядите си скулптури, украсяващи западната й фасада.

Страсбургската катедрала „Нотр Дам” е известна и със своя астрономически часовник, който отчита не само времето, но и движението на планетите и Зодиака. Освен това всеки ден в 12:30 от него излизат автоматизирани фигури, който символизират възрастите на човека, символично минаващи покрай смъртта.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS