Европа >> Франция >> Замъци във Франция >> Замъкът Роше-Севине

Замъкът Роше-Севине

Информация | Kарта
seen
3158
facebook
Замъкът Роше-Севине Photocredit: PHB.cz | Fotolia

Замъкът „Роше-Севине” се намира на няколко мили южно от Витре във Франция и е бил бретанската резиденция на мадам де Севине.

Като цяло замъкът „Роше-Севине” не може да се сравни с дворците по река Лоара, нито в архитектурно, нито в мащабно отношение. Той прилича повече на феодално имение, отколкото на величествен дом. От него лъха много повече домашен уют отколкото чар.

Славата си замъкът „Роше-Севине” дължи най-вече не на нещо друго, а на една личност – великата дама на френската литература. Това е Мари дьо Рабутен-Шантал или по-известна като мадам де Севине.

Връзката да тази дама с замъка „Роше-Севине” започва 1644 г., когато тя се омъжва за маркиз де Севине. Семейството му притежава имението „Роше-Севине” в околностите на Витре. Замъкът не им е постоянен дом, а по-скоро кътче, където да избягат от шума и динамиката на живота.

Бракът на двама не продължава дълго, тъй като маркиза е убит в дуел. Мадам де Севине не се връща често в замъка „Роше-Севине”, но все при своите визити тя предпочитала да прекарва доста време в Кабине вер – Зеления кабинет. Необикновения и необичаен осмоъгълен параклис в замъка е издигнат по идея на нейнич чичо – Андре льо Нотр, чието име се свързва с градините на Версай, „Во-льо-Виконт” и „Фонтенбло”.

Замъкът „Роше-Севине” и днес е собственост на мадам де Севине, като част от него все пак е отворена за посещения.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS