Херцогството в Бретан

Информация | Kарта
seen
2239
facebook

Херцогството в Бретан, както подсказва и самото име, е внушителна постройка, играла ролята на резиденция за херцозите на Бретан. Била е дом на местните дукове в периода от X до XVII век.

Всъщност в годините херцогството в Бретан е изпълнявала множество функции. Била е военно укрепление, седалище на управа, както и пищен дом. Тези различни предназначения всъщност оказват своето влияние върху неговата архитектура. В нея много интересно са съчетани изчистена и неприветлива фасада с изключително елегантен интериор.

Първите защитни съоръжения на херцогството са издигнати след 937 г. от херцог Ален Барб-Торт. През 1207 г. започва строителството на по-внушителен замък, от който и до днес е запазена една кула, наречена „Новата кула”. Херцогството в Бретан е играло и ролята на затвор. Може би най-лоша е славата на Жил дьо Ре, който е бил осъден за ритуално убийство на десетки деца. Да превърне херцогството в Бретан отново в замък се заема херцог Франсоа II, а мисията му е продължена от дъщеря му Анна Бретанска. През XVII век замъкът става собственост на френското кралско семейство.

Един век по-късно сградата е превърната в гарнизон и тогава тя претърпява най-сериозни щети след като избухва склада с барут и разрушава една от кулите. Години наред херцогството в Бретан приютява във себе си три малки музея, но днес те са обединени и след 15-годишна реставрация замъкът е отворен за посещения от февруари 2007 г.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS