Съперничещият си с Версай по красота на ландшафта и интериорния разкош, замъкът Шенонсо се намира на 20 км южно от френския град Тур. Изящната провинциална резиденция, наричана „Дамски замък“, винаги е била под покровителството на забележителни жени: Екатерина Медичи, Диана де Поатие, Луиза Лотарингска.

Дори строителството на замъка е започнато под ръководството на Катерина Бриконе, чийто мъж Томас Боайе, успява да откупи имението от разточителните му собственици и през 1515 г. разгръща строежа върху фундамента на средновековна мелница. За съжаление Томас Боайе преживе не успява да види замъка завършен, но делото му все пак е продължено от съпругата и сина му.

През 1547 г. крал Хенри II подарява замъка Шенонсо на своята любовница Диана дьо Поатие, която превръща замъка в гнездо на любовта. След смъртта на краля обаче съпругата му Катерина Медичи изгонила Диана и продължила да господства, като върнала двореца във владенията, принадлежащи на короната. Тя построила двуетажната галерия, използвана и за бална зала, на моста между двата бряга на Шер.

Тази перла сред живописната природа централна френска част е един от най-елегантните замъци на Франция. Сегашното имение Шенонсо е проектирано от френския архитект от епохата на Възраждането Филибер Делорме.

Замъкът Шенонсо се отличава от повечето дворци във Франция, защото той притежава отлично запазени кухни, които не могат да се видят на много места в автентичен вид. В месарницата могат да се видят окачени по стените огромни сатъри, а хлебарницата с извадените от пещта лопати е също доста интересна. Трапезарията, която е за прислугата, има опияняващ аромат, защото от тавана й висят китки сушени билки.

От красотата на този дворец е черпил вдъхновение и Жан-Жак Русо за своите философски и поетични трудове.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Шенонсо