Резиденция „Кло-Люсе” е красива кралска сграда, разположена живописно на бреговете на река Лоара в границите на привлекателния френски град Амбоаз. Намира се на 500 м от едноименния кралски замък „Кло-Люсе” и е била последен дом на Леонардо да Винчи през последните три години от живота му.

Шарл VIII се сдобива с резиденция „Кло-Люсе” през 1490 г., а през 1516 г. Франсоа I довежда Леонардо да Винчи там. Франсоа I бил известен като покровител на изкуствата и, насърчаван от своята сестра Маргьорит, превръща „Кло-Люсе” в убежище за художници. Освен това Франсоа I възлага на да Винчи да конструира механичен лъв, който да краси масата на мирните преговори с папа Лъв X. От този момент творецът е поканен в кралската резиденция и получава щедра пенсия. Леонардо да Винчи прекрачва прага на новия си дом – резиденция „Кло-Люсе” с три картини и остава там до края на живота си.

В „Кло-Люсе” днес се помещава музей, който хем отразява богатата история на областта, хем е посветен на връзката на да Винчи със замъка. В него се съхраняват няколко модела на машини, дело на художника, и три стенописа.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Резиденция Кло-Люсе