Абатството Везле е най-грандиозната църква на Бургундия и известно място за поклонничество, живописно кацнала на върха на хълм. Съществуват твърдения, че „Везле” е може би най-красивата сграда в цяла Бургундия, невероятно бижу в архитектурно отношение.

Църквата е издигната в края на IX век върху основите на древна римска вила. Нейната слава и важност нарастват след като се появява твърдението, че костите на Мария-Магдалена са пренесени във „Везле” от някакъв монах, след като тя прекарва последните си дни като отшелничка в Прованс.

Така съществуването на църквата е осигурено, след като всичко е признато с папско писмо от 1058 г., и тя се превръща в място за поклонение и център на важни религиозни и политически събития. Към „Везле” на тълпи се стичат крале и архиепископи, от нея се обявяват изключително важни събития и проповеди. С тази нарастнала популярност, абатство „Везле” започва да се нуждае от разширяване и така се започва работа по сегашната сграда през 1096 г. под ръководството на абат Арто. Той намира смъртта си заради високата цена, която е нужно да се заплати за тази кауза. Все пак проектът на абатство „Везле” е завършен, но успехът му се оказва доста кратък. Мощите на Мария-Магдалена през 1295 г. стават причина за спор между „Везле” и църква-съперник, като папата отсъжда в полза на съперника.

Към средата на XIX век към скелета на „Везле” се насочва архитектът Йожен Виоле-льо Дюк. Така днес абатство „Везле” е признато за един от най-изящните примери на римската архитектура.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Абатството Везле