Абатство Клюни

Информация | Kарта
seen
4036
facebook
Абатство Клюни Photocredit: Fabio Lotti | Fotolia

Абатство Клюни днес не е това, което някога е било. Църквата му е била най-голямата в християнския свят, а неговите абати – надминавани по сила и влияние единствено от папата. Днес при разходка там могат да се видят само останали руини.

„Клюни” се ражда на бял свят през 910 г. благодарение на дукът на Аквитания, който дарява земята около старата си ловна хижа за нов бенедиктински манастир. Но си има и условия. Ктиторите си запазват контрола при назначаването на абат. Но при този дук такива условия не са съществували. Всичката власт е в ръцете на абата. Всичко тръгва успешно, за да може когато „Клюни” достигне своя връх, да може да се похвали с 1200 манастира и 10000 монаси. Абатството излиза дори извън пределите на Франция и включва клонове в , и .

Нарастването на властта е пропорционално на нарастване на размерите на „Клюни”. Оригиналната сграда на църквата е сменена през 955 г. За съжаление след време „Клюни” става жертва на собствения си успех. Докато абатството трупа сили и слава, цистернианци определят себе си като реформатори и се заемат с тази задача.

Логично, държейки властта в ръцете си, абатство „Клюни” става главна мишена. Идва фаталния край – през 1790 г. орденът е забранен, а сградата – напълно съборена. Оцелелите останки на „Клюни” са камбанария, житница и конюшни.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS