Пещерата Ласко е страхотна находка, чийто откриватели дори не подозирали, че са направили нещо неописуемо. Откритието на четиримата ученици се натъкват на пещерата през 1940г. докато обикаляли долината на река Дордона, в Югозападна Франция. Те дори не подозирали, че откритите палеолитни стенописи на възраст от около 17 хил.години ще превърнат откритието им в световноизвестна забележителност, а имената им ще останат завинаги в историята.

След изучаване на пещарата Ласко в нейните галерии са намерени около 2000 рисунки и композиции – ярко свидетелство за културния живот на древните хора. Пещерата условно се разделя на няколко части: Голямата зала на биковете, Шахтата на мъртвеца, Камерата на гравюрите, Изрисуваната галерия и Камерата на котките. В Залата на Биковете четири огромни катраненочерни бика украсяват покрива, а на друго място може да се види стадо елени, което плува в езеро. Интерес представляват и рисунките на коне, едър рогат добитък, бизони, птици, котки, мечка, носорог и само един човек. В пещерата Ласко има и геометрични фигури, както и точки, които според някои теории са карти на звездното небе.

Уникалността, славата, неповторимостта на пещерата Ласко идва от факта, че откритите рисунки в нея са първите източници на човешко изкуство. Направени с такава прецизност, че първоначално са смятани за съвременни, изображенията на животни и геометрични фигури. Но не. Просто пещерните художници от палеолита са използвали техники, които са били забравени чак до епохата на ренесанса – затова се твърди, че на излизане от пещерата Пикасо възкликва: “Ние нищо ново не сме измислили!”

В началото пещерата е отворена за посещения, но поради атмосферните влияния, които увреждат стенописите, през 1963 г. тя е затворена, а рисунките са реставрирани. През 1983г. близо до нея е създадено копие на пещерата, с точни имитации на скалните изображения. От 1979г. пещерата Ласко е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пещерата Ласко