Римският акведукт „Пон дю Гар” е уникално хидростроително съоръжение, което е миналото е снабдявало Ним с прясна вода. Няма как да се отречена римляните, че са умели и изобретателни инженери. Техен „специалитет” и връх в творчеството им са огромните акведукти. Със своите 49 м височина „Пон дю Гар” е една от най-високите и най-добре запазени конструкции от този вид.

Чрез акведуктите водата се пренася до значими селища, като през по-голямата част от пътя си тя минава по подземни каменни тунели. При „Пон дю Гар” нещата са малко по-различни тъй като при него водата тече над долината на река Гар.

Кога е построен акведукта „Пон дю Гар” не се знае с точност, но години наред се смята, че това се е случило око 19 г.пр.н.е. под ръководството на Марк Веспасиан Агрипа.

След западането на Римската империя акведукта „Пон дю Гар” повече не е поддържан и постепенно излиза от употреба. Конструкцията му обаче се оказва полезна в друго отношение – той добре играе ролята на мост. Едва през XVIII век истинската му стойност е оценена и се предприемат начинания той да бъде възстановен. Дори през 1743 г. е издигнат допълнителен мост покрай „Пон дю Гар”, за да се намали трафика през него. Последната реставрационна програма за „Пон дю Гар” е проведена през 2000 г. – районът е превърнат в пешеходна зона и е създаден нов музей.

Гласувай:
Рейтинг 2 от 2 гласували Римският акведукт в Ним