Замъкът Иф

Информация | Kарта
seen
3550
facebook
Замъкът Иф Photocredit: buster_keat0n | Fotolia

Замъкът Иф е красив дворец, кацнал живописно на малкия скалист остров Иф в Марсилския залив, на около една миля от . Замъкът Иф е строен в периода 1524 г.-1531 г. и е издигнат по волята на крал Франсоа I, за да защитава града откъм морето. В същия век към замъка били издигнати и крепостната стена и наблюдателната кула.

Предназначението на замъка Иф се променя през 1634 г., когато замъкът-крепост е превърнат в затвор. Първият затворник в крепостта е бил рицарят Анселм, обвинен в заговор срещу монархията, който година по-късно е удушен в килията му. В продължение на три века около 3 500 души са били затворени в крепостта Иф. Не е известно някой от тях да е успял да избяга от острова освен измисления граф Монте Кристо.

В крепостта Иф имало разграничаване между бедни и богати. Бедните затворници били настанявани в малки килии без прозорци в подземията, докато заможните затворници имали привилегията срещу солидно заплащане да ползват по-големи помещения с прозорци, камина и дори гардероб.

Островът и замъкът Иф стават известни през XIX век след като Александър Дюма написва своя роман "Граф Монте Кристо". В него част от действието се развива в крепостта Иф.

Крепостта Иф сваля от своите плещи ролята за затвор и през септември 1890 г. е отворена за посетители.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
google RSS