Около пещерата Масабиел витае една страшно разтърсваща легенда, която е свързана със случка от над 150 години. Легендата разказва за малко момиче на име Бернадет Субиру, което водено от напътствията на самата Богородица, открива извор с лечебна сила.

Бернадет боледувала от астма, не знаела да чете и пише, но била красива и с добра душа. Тя казвала, че Дева Мария й поверява свещената мисия, защото "е една обикновена девойка". "Видях жена, облечена в бяло", разказвала развълнувана Бернадет, след като на 11 февруари 1858 г., докато се разхожда близо до пещерата Масабиел, й се явява Богородица. "Аз съм непорочното зачатие", казала жената в бяло. Оттогава Бернадет вижда Божията майка 18 пъти.

Посланието, което й отправя Дева Мария, е да копае на посочено от нея място в пещерата, докато не достигне до лечебния извор. И това наистина се случва – водите бликнали изведнъж и били лековити. През 1862 г. епископ Лоранс признава думите на девойката за истина. Оттогава пещерата Масабиел е място за поклонение на хиляди болни от цял свят.

В пещерата Масабиел е поставена статуя на Дева Мария, направена по описание на Бернадет. Самата пещера е обградена от свещени храмове, които са издигнати заради чудесата, които стават в нея. Някои от тях са базиликата Нотр Дам де Лурд, издигната през 1889 г., и намиращата се под земята базиликата Свети Пи X, събираща 20 000 души. Пещерата Масабиел е тясно свързана с програмата на поклонничеството, която води папа Йоан Павел II.

Така през 2004 г. програмата на поклонничеството включва три главни момента. В събота вечерта се произнася молитва за Света Броеница и се прави шествие със свещи. В неделя се служи тържествена евхаристична литургия пред Лурдската пещера. И накрая се прави мълчалива молитва пред пещерата Масабиел.

За времето от откриването на пещерата Масабиел са регистрирани 68 случая на чудеса.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Пещерата Масабиел