Оксфорд (Oxford) е град в Англия, административен център на графство Оксфордшър, Южна централна Англия. Разположен край двата ръкава на Темза – Черуел и Изис, Оксфорд е известен с многовековната си история, от която днес са останали красиви исторически и културни паметници. Градът е най-известен като седалище на Оксфордския университет - един от най-старите и известни в света. Оксфорд е познат още и като индустриален център, производител на моторни превозни средства и стоманени изделия, както и като град с развита полиграфическа промишленост. Селището, заемащо земите на днешен Оксфорд, е основано около III в. пр. Хр. от келтите. Около VI век Оксфорд се превръща в търговско селище на саксоните, което през X-XI век е нападнато от датчаните. През XII век Августинското абатство полага основите на университетската среда в града, като първият колеж тук е издигнат през XIII в. С течение на времето тук се стичат все повече и повече студенти, в резултат на което днес Оксфорд е един от световните университетски центрове. Оксфорд получава статут на столица по времето на Чарлз I и е такава в периода 1642г.-1645 г. по време на Английската революция.

Оксфорд е град с история, изпъстрена през вековете с много и разнородни събитията, които днес често се преплитат с митовете. Според една легенда саксонска принцеса и монахиня на име Фрайдсуайд, основала манастир на мястото на днешната Христова Църква през 700 г. Един похотлив крал обаче непрекъснато я преследвал, затова принцесата се скрила в горите Бинси. Скоро владетелят внезапно бил поразен от слепота и оставил девойката на мира. По-късно около манастира, по протежението на Темза, започнало да се формира малко общество, което се занимавало с отглеждането на добитък. На английски думата за тези стада е oxen ford, откъдето всъщност идва и името на града.

Сърцето на Оксофорд тупти в Карфакс, откъдето тръгват четири главни улици, и където в миналото е бил центъра на средновековния град.

Сред интересните забележителности на града са църквите „Св.Майкъл”, построена през XI век, „Св. Дева Мария”, издигната през XIII век. Следващите в списъка са Бодлианската библиотека, кръстена на сър Томас Бодли – английски дипломат, реформирал библиотеката през 1603 г., както и Шелдънския театър, който е майсторско дело на бележития архитект Кристофър Рен.

Несъмнено славата си Оксфорд дължи на Оксфордския университет, който е един от най-старите и най-реномираните университети в света. Университетът е построен през далечната 1167 г. и вече цели осем века ревниво пази атмосферата и традициите си. Колежът Christ Church е основан през 1525 г. и е най-големия колеж на Оксфордския университет. Именно в него английският математик и преподавател в колежа Чарлс Доджсън, по-известен като детския писател Луис Карол се вдъхновява от най-малката дъщеря на декана колежа и сътворява невероятно забавните си истории за приключенията на Алиса.

Заради кулите на църквите и колежите, съставящи Оксфордския университет, Оксфорд е наричан още “градът на спящите кули”.

Разполагаща с копие от всяка книга, отпечатана в Англия, библиотеката е една от най-големите в света. Тя е все още действаща и е главната библиотека на Оксфордския университет.

Ако трябва да се опише накратко Оксфорд, спокойно може да се каже, че той е стар университетски град, но с млад, колежански дух и невероятна атмосфера. Картината на този град, освен със забележителности и красиви архитектурни паметници, е изпъстрена и от многобройни литературни кафенета, шикозни магазини, модни кина, театри, интересни музеи, пъбове и дискотеки.

Друга забележителности на Оксфорд е издигната през XIV в. църква „Св. Мартин”. Този религиозен храм е известен с високата си кула, която е емблематична за града. На горният й край има огромен часовник, който е красиво орнаментиран с римски мотиви.

Много приятно място за разходка из града е университетската част, тъй като там са разположени красиви алеи и крайречни брегове. Днес Оксфорд е голям културен център с музеи като „Пит Ривърс” и „Ашмолиан”, както и с множеството си галерии, ателиета и зали за класияеска музика.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Оксфорд