Оксфорд

Информация | Kарта
seen
13841
facebook
Оксфорд

Оксфорд (Oxford) е град в Англия, административен център на графство Оксфордшър, Южна централна Англия. Разположен край двата ръкава на Темза – Черуел и Изис, Оксфорд е известен с многовековната си история, от която днес са останали красиви исторически и културни паметници. Градът е най-известен като седалище на Оксфордския университет - един от най-старите и известни в света. Оксфорд е познат още и като индустриален център, производител на моторни превозни средства и стоманени изделия, както и като град с развита полиграфическа промишленост. Селището, заемащо земите на днешен Оксфорд, е основано около III в. пр. Хр. от келтите. Около VI век Оксфорд се превръща в търговско селище на саксоните, което през X-XI век е нападнато от датчаните. През XII век Августинското абатство полага основите на университетската среда в града, като първият колеж тук е издигнат през XIII в. С течение на времето тук се стичат все повече и повече студенти, в резултат на което днес Оксфорд е един от световните университетски центрове. Оксфорд получава статут на столица по времето на Чарлз I и е такава в периода 1642г.-1645 г. по време на Английската революция.

Оксфорд е град с история, изпъстрена през вековете с много и разнородни събитията, които днес често се преплитат с митовете. Според една легенда саксонска принцеса и монахиня на име Фрайдсуайд, основала манастир на мястото на днешната Христова Църква през 700 г. Един похотлив крал обаче непрекъснато я преследвал, затова принцесата се скрила в горите Бинси. Скоро владетелят внезапно бил поразен от слепота и оставил девойката на мира. По-късно около манастира, по протежението на Темза, започнало да се формира малко общество, което се занимавало с отглеждането на добитък. На английски думата за тези стада е oxen ford, откъдето всъщност идва и името на града.

Сърцето на Оксофорд тупти в Карфакс, откъдето тръгват четири главни улици, и където в миналото е бил центъра на средновековния град.

Сред интересните забележителности на града са църквите „Св.Майкъл”, построена през XI век, „Св. Дева Мария”, издигната през XIII век. Следващите в списъка са Бодлианската библиотека, кръстена на сър Томас Бодли – английски дипломат, реформирал библиотеката през 1603 г., както и Шелдънския театър, който е майсторско дело на бележития архитект Кристофър Рен.

Несъмнено славата си Оксфорд дължи на Оксфордския университет, който е един от най-старите и най-реномираните университети в света. Университетът е построен през далечната 1167 г. и вече цели осем века ревниво пази атмосферата и традициите си. Колежът Christ Church е основан през 1525 г. и е най-големия колеж на Оксфордския университет. Именно в него английският математик и преподавател в колежа Чарлс Доджсън, по-известен като детския писател Луис Карол се вдъхновява от най-малката дъщеря на декана колежа и сътворява невероятно забавните си истории за приключенията на Алиса.

Заради кулите на църквите и колежите, съставящи Оксфордския университет, Оксфорд е наричан още “градът на спящите кули”.

Разполагаща с копие от всяка книга, отпечатана в Англия, библиотеката е една от най-големите в света. Тя е все още действаща и е главната библиотека на Оксфордския университет.

Ако трябва да се опише накратко Оксфорд, спокойно може да се каже, че той е стар университетски град, но с млад, колежански дух и невероятна атмосфера. Картината на този град, освен със забележителности и красиви архитектурни паметници, е изпъстрена и от многобройни литературни кафенета, шикозни магазини, модни кина, театри, интересни музеи, пъбове и дискотеки.

Друга забележителности на Оксфорд е издигната през XIV в. църква „Св. Мартин”. Този религиозен храм е известен с високата си кула, която е емблематична за града. На горният й край има огромен часовник, който е красиво орнаментиран с римски мотиви.

Много приятно място за разходка из града е университетската част, тъй като там са разположени красиви алеи и крайречни брегове. Днес Оксфорд е голям културен център с музеи като „Пит Ривърс” и „Ашмолиан”, както и с множеството си галерии, ателиета и зали за класияеска музика.

Снимки Оксфорд
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Оксфорд. Снимки от Оксфорд и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Оксфорд
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ръмящ дъжд
16.26 °C | ръмящ дъжд

Вятър: 6.2 m/s

Влажност: 93 %

Атмосферно налягане: 1005 hpa

Облачност: 86 %

RSS