Ексетър (Exeter) е град в средната източна част на област Девън - Югозападна Англия, разположен по крайбрежието на река Екс. Той е административен център на графството, а също и катедрален град - център на англиканска епархия. Градът е най-югозападното укрепено селище по времето на римското владичество в Британия.

Намерени монети свидетелстват за наличието на селище търгувало със средиземноморието още по времето на елинистичния период ІІІ-І век пр.н.е. За съжаление голяма част от архитектурното наследство на града е унищожено по време на Втората световна война. Но все пак в Ексетър има оцелели през вековете забележителности.

Централна забележителност е Ексетърската катедрала построена през ХІІ век. „Свети Петър” няма централна кула, а сводът й е най-дългата непрекъсната отвътре покривна структура в Англия, по който се забелязват интересни детайли като голям часовник, галерията за черковния хори таванна розета.

Друга впечатляваща забележителност на Ексетър са руините на норманския замък Ружмон. В този град се намира най-старата гражданска постройка в Англия, която е сградата на гилдиите и все още се използва.

Други архитектурни забележителности на Ексетър за манастирът „Сейнт Никълъс”, църквата „Стъпки Богородични” и Старата митница.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Ексетър