Нюкасъл (Newcastle upon Tyne) е град в Северна Англия, в общинско графство Тайн и Уиър, а в миналото център на Нортъмбърланд. Разположен е на река Тайн, на 12 км от вливането ѝ в Северно море. Нюкасъл е компактен, гостоприемен и привлекателен град, който се гордее в привлекателен център в неокласически стил. Най-ярките представители на архитектурата от това време са накацали по Грейс Стрийт. Градският архитектурен пейзаж на Нюкасъл е красиво преплетен с красиви паркове и открити пространства. Онова, което прави впечатление е, че градската мера и огромна и всеки гражданин може да пасе добитъка си на нея чак до самия градски център.

Една от ненадминатите забележителности на Нюкасъл е „светската му катедрала” – великият Сейнт Джеймсиз Парк. Лийзис Парк пък е аранжиран през викторианската епоха.

Истинската катедрала в Нюкасъл се казва „Сейнт Никълъс” и представлява красива сграда от XIV век. Изключителен интерес представлява необикновената й прозрачна кула. Друг архитектурен шедьовър е католическата катедрала „Сейнт Мери”.

Задължително трябва да се посетят Китайския квартал, къщата-музей на Алдерман Фенуик, бившия манастир Блекфрайърс, както и къщата-музей на Беси Съртис.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Нюкасъл