Кентърбъри (Canterbury) е град в Югоизточна Англия, графство Кент. Градът е известен с това, че Архиепископът на Кентърбъри е най-високопоставеният духовник в Англиканската църква.

Разположен на пътя от Лондон към пристанището Дувър, Кентърбъри е бил вече важен град по римско време. Съдбата била благосклонна към него и по-късно, когато през 597 г. св. Августин Кентърбърийски бил изпратен от папа Григорий Велики да покръсти езичниците англосаксонци, той става седалището на архиепископа на Църквата на Англия, като пръв архиепископ е св. Августин Кентърбърийски.

Кентърбъри понася тежки бомбардировки по време на Втората световна война, но след нейния край е възстановено. В старинния му център се редуват стари и нови сгради, като от всеки ъгъл изникват старинни средновековни постройки. Кентърбъри е град, който притежава и забележителни паметници.

Сред оцелелите в Кентърбъри са болницата за поклонници Ийстбридж Хоспитал, както и главната порта Финдънс Гейт. Тя отвежда към останките от манастира „Св.Августин”, който е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.

Освен тях в Кентърбъри не бива да се пропуска да се посетят останките на разрушения Кентърбърийски замък, необикновената църква „Грейфрайърс Чепъл”, както и Уест Гейт Мюзиъм.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Кентърбъри