Норич (Norwich) е град в Източна Англия, регионален административен център и столица на графство Норфолк. През XII в. Норич е вторият по големина град в Англия след Лондон и един от най-важните населени места в кралството.

Градският пейзаж на Норич е богат на историческа архитектура. Архитектурата от Средновековният период в града е представена от Норичката катедрала от XI в., Норичкият замък (в днешни дни музей) от XII в. и множество енорийски църкви. Съществува регионален анекдот, че в Норич има по една църква за всяка седмица от годината и по една кръчма за всеки ден. Повечето от средновековните сгради се намират в центъра на града.

Други значими примери за средновековна архитектура са Драконовата зала, построена около 1430 г., и Гилдхол, построена в периода 1407 г.-1413 г. След XVIII в. Томас Айвъри добива слава, построявайки Сградата на Събранието, Осмоъгълната църква и къщата Св. Елена в земите около Голямата болница.

Местният архитект от викторианската и едуардската епоха, славещ се с голямо уважение от съгражданите си, е Джордж Скипър, който допринася за облика на Норич. Неговият подпис е оставен в главната сграда на Норичкия съюз на улица Сърей и Кралската художествена ар нуво галерия. Неоготическата катедрала, посветена на Св. Джон и намираща се на Ърлъм Роуд, е започната през 1882 г. от Джордж Гълбърт Скот Младши и брат му Джон Олдрид Скот.

Други забележителности на популярната туристическа дестинация Норич са музеите на Стария Норич, Норичкия замък, Кравешката кула и Форумът. Освен това Норич е и един от десетте големи шопинг дестинации във Великобритания със своята смесица от вериги търговски сгради и независими магазини, както и Норчкия пазар - един от най-големите открити пазари в Англия.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Норич