Град Йорк (York) е разположен при водослива на реките Уз и Фос. Според исторически източници селището е основано по време на Римската империя и е владяно от англосаксонци и викинги. През Средновековието Йорк е бил важен религиозен и търговски център, но за съжаление Индустриалната революция го подминава и това го води към упадък.

Това от една страна носи дивиденти на Йорк, тъй като градът успява да съхрани своето средновековно наследство, благодарение на което днес е едно от най-очарователните селища в Англия и привлича много туристи.

В Йорк се намира най-голямата готическа катедрала в Северна Европа – „Йорк Минстър”, която е седалище на втория в Англия архиепископ. Катедралата е построена през VII век, но допълните надстроявания по нея са направени през XIII век.

Старият град на Йорк също е прималив за туристите. Той е ограден от добре запазени градски стени и врати. В средновековния му център се пресичат красиви улички и пешеходни алеи. В стария град на Йорк може да бъде разгледана Клифърдс Тауър, имаща формата на четирилистник, намираща се на едно възвишение заедно със сградите на съдилища, бившия затвор и един интересен музей.

Освен тези забележителности в Йорк има и много стари църкви, повечето от тях средновековни. Трябва да се посетят задължително Барли Хол – прекрасно реставрирана средновековна къща в Кофи Ярд, римската баня на Еборакум, както и възстановкара на викингското селище на Йорк – т.нар. Йорвинг Вайкинг Сентър.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Йорк