Бат (Bath) е град в най-североизточната част на област Съмърсет - Югозападна Англия. Той е административен и стопански център на община Бат и Североизточен Съмърсет. Селището е развито от римляните още през І век, като спа курорт около топлите геотермални извори в долината на река Ейвън. Столетия по-късно в периода 1720 г.-1840 г., градът отново става изключително популярен курорт. По това време Бат се разраства в значителна степен, оставяйки ценнно културно-историческо наследство, изявено с джорджанската архитектура.

Благодарение на своето ценно наследство и слава от далечни времена, Бат е сред главните туристически центрове във Великобритания, посещаван от повече от един милион туристи годишно. Бат е включен в списъците на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

През XVIII век Бат израства и като водещ център на модния живот в Англия. Този век в Бат е белязан и с построяването на местния кралски театър, който е една от най-важните театрални сцени в кралството. Също през този период са издигнати емблематични за града обекти като жилищните ансамбли „Lansdown Crescent“, „Royal Crescent“ и „Circus“, както и мостът „Pulteney Bridge“ двустранно застроен с магазини.

Днес в града има 5 театъра, като редом с културния живот в Бат с добри темпове се развива музикалния живот. Църквата „Св. св. Петър и Павел“, известна като Абатството на Бат, е основно концертно място с около 20 концерта на година и 26 рецитала на орган. Друго важно концертно място е т.нар. „Форум“ с 1 700 места, разположен в красива сграда в стил ар деко.

Не трябва да се пропуска да се отбележи, че Бат предлага голям избор и от галерии и музеи. Сред тях са: „Victoria Art Gallery“, „Museum of East Asian Art“, „Holburne Museum of Art“, „Bath Postal Museum“, „Fashion Museum“, „Jane Austen Centre“, „Herschel Museum of Astronomy“ и разбира се музеят на Римските бани.

Не може да се не уважи красотата на Кралския полумесец, който е великолепна сграда, във формата на С, която може да се види в английския град Бат. Считана е за шедьовър в архитектурните паметници на Острова. Конструкцията на постройката е толкова впечатляваща, че от десетилетия е едно от любимите места за филмови снимки. Местният музей на град Бат е разположен в къща Номер 1 на Кралския полумесец. От 1950 г. пък Номер 16 се превръща в Къща за гости.

Римските терми са били някога една от най-важните обществени постройки в Древен Рим, а днес един от най-добрите примери за такива антични постройки са успели да се запазят на територията на английския град Бат. Самата Римска Баня е разположена под нивото на съвременната улица и се състои от 4 основни части – свещен извор, Римски храмове, Жилищна част и находки от Римските бани, организирани в музей.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бат