Ливърпул

Информация | Kарта
seen
15498
facebook
Ливърпул

Ливърпул (Liverpool) е град в Северозападна Англия, разположен от северната страна на естуара на река Мърси. Градът е административен център на графство Мърсисайд. Сред забележителностите на Ливърпул изпъкват двете големи катедрали - англиканска и католическа. Англиканската катедрала, дело на Джайлс Джилбърт Скот, е построена от червен пясъчник в неоготически стил в периода 1902 г.–1978 г. и е най-голямата на Острова.

Кулата ѝ е с височина 110 м и от нея се разкрива гледка към града и околностите. Католическата общинска катедрала е завършена през 1967 г., и е дело на сър Едуин Лютиен, и се приема, че е по-голяма от в . Има модерен вид с кръгла форма. Тази църква е наричана от местните жители “Вигвама на Пади” и “Комина на Мърси”.

Изключително ефектни в Ливърпул са трите сгради в района на пристанището – Сградата на пристанището, построена през 1907 г., Сградата на параходството „Кунард“ – в стила на италиански дворец, построена 1913 г., Сградата „Ливър“, изградена като сграда на дружеството “Роял Ливър”, на върха на която е поставена медна скулптура на птицата ливър, която е символ на града.

Обиколката на града задължително трябва да мине през Централната гара на Ливърпул „Лайм Стрийт“. Тази сграда по време на построяването си през 1867 г. е била най-голямата в света.

Ливърпул е и родното място на една от най-значимите рок-групи в историята на музиката - Бийтълс. През 2008 г. градът е европейска столица на културата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
разкъсана облачност
8.95 °C | разкъсана облачност

Вятър: 1 m/s

Влажност: 81 %

Атмосферно налягане: 1016 hpa

Облачност: 40 %

google RSS