Брайтън (Brighton) е град на южното крайбрежие на Англия, графство Източен Съсекс. Брайтън е популярен английски морски курорт, разположен по югоизточното крайбрежие на Ла Манш, който привлича около 8 милиона туристи на година.

Името на Брайтън е свързано с много неприятен инцидент, в който е въвлчена Маргарет Тачър. На 12 октомври 1984 г. е извършен терористичен акт, замислен и извършен от Ирландската Революционна Армия (ИРА), в „Гран Хотел“, в ранната утрин на 12 октомври 1984 година, и чиято цел е да бъде убит тогавашния Премиер-министъра на Великобритания - Маргарет Тачър, която отсяда в хотела поради провежданата в града годишна конференция на Консервативната партия. Но пък в града има записани и доста приятни събития. Така например през 2002 г. в Брайтън Фатбой Слим прави шоу на което присъстват над 250 хиляди зрители.

Започвайки със забележителностите на Брайтън можем да споменем например Кралският павилион. Той представлява псевдоориенталски дворец на насладите, изграден в края на XVIII в. от тогавашния принц - регент Крал Джордж IV.

Наред с историческите забележителности, предлага множество забавления и атракции. Освен най-важната забележителност, Брайтън определено има какво да предложи - съчетанието на старата и новата част на града носят неповторима атмосфера, която наред с красивия морски бряг гарантират незабравим престой.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Брайтън