Лийдс (Leeds) е най-големият град в графство Западен Йоркшър. Градът е административен и стопански център на едноименната община Лийдс и част от четвъртата по големина урбанизирана територия в Обединеното кралство - метрополисът Западен Йоркшър. Разположен е на река Еър Лийдс е получава осфициално статуса си на град през 1626 г. Превръща се в един от най-ранните центрове на вълнено-текстилната промишленост, макар че бурното ѝ развитие датира от късния XVIII в. През първата половина на XIX в. е свързан чрез плавателен канал с Ливърпул. Днес Лийдс е индустриален, търговски, транспортен и културен център. В пешеходния център на Лийдс са запазени и обновени голям брой прекрасни викториански сгради. Университетът на Лийдс е основан през 1904 г. и е изключително престижен. Заедно с Брадфорд градът има международно летище. Определено славата на Лийдс се подсилва от факта, че това е родния град на хард рок групата "Уайтснейк".

Лийдс е вълнуващ съвременен град, който привлича много туристи със своите забележителности, активен нощен живот и престижни фестивали. Прекрасни образци на архитектурата са великолепната сграда на Градския съвет – викторианска архитектура, Гранд Тиатър, вариететният театър Мюзик Хол, безистените във Викторианския квартал, пазара Къркгейт, Царевичната борса, Парк Скуеър, Милениъм Скуеър. Прекрасната смесица от архитектурни стилове – стари и нови, всъщност придава истинския чар на Лийдс.

Една от красивите представителни къщи в Англия се намира именно в Лийдс и е голяма забележителност за туристите – Херъуд Хаус. Темпъл Нюсъм Хаус пък е един от шедьоврите на архитектурата от XVI век, с огромен парк и градина.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Лийдс