Уинчестър (Winchester) е град във Великобритания, административен център на графство Хампшър. Това е много стар с изключително богата история, който през Средновековието е бил пазарен град като столица на англосаксонското кралство Уесекс. Уинчестър е бил също и главен религиозен и търговски център.

Безспорно най-голямата и главна забележителност, перлата в короната на града, е катедралата в Уинчестър, която има най-дългия 12-еркерен неф в Англия. Катедралата Уинчестър е посветена на Светата Троица, на Свети Петър, на Свети Павел и Св. Суитин. Строежът на религиозния храм започва през 1089 г. и в резултат на усърдна работа на лице е най-дългата средновековна катедрала, която е и една от най-големите катедрали в Англия. Изградена е върху развалините на саксонска църква от камък, добит от кариерите на близкия остров Уайт.

Катедралата Уинчестър е била вдъхновение за ред световно признати творци. Тук през 2005 г. дори се снима екранизацията на бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо”. Цели 14 камбани озвучават тържествено Уинчестър от катедралата. Най-тежката от тях достига до внушителните 1.81 тона. В близост до нея се намира друга забележителност на града – руините на двореца на кардинал Уолси.

Не е за пропускане Сити Мил – възстановена воденица на река Ичън, функционираща и до днес. Освен нея интерес представлява и Уестгейт – една от двете запазени градски порти, които са интересен музей за живота в Уинчестър през миналото.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Уинчестър