Бристол (Bristol) е град в Югозападна Англия, разположен при вливането на река Ейвън в Бристълския залив. Споменат е за първи път като населено място през X век. Бристол израства до известен търговски център през XVI-XVII век, а също так е и едно от основните английски пристанища до края на XVIII век.

От миналото на Бристол са се съхранили доста архитектурни паметници, които разказват през какви периоди е преминала града. Така например в богатия жилищен район Клифтън и до днес се пазят изящни архитектурни паметници в стил крал Джордж. Старият център на Бристол е разрушен по време на бомбардировките от Втората световна война. Днес старият град на Бристол е превърнат в парк, в който се намират останките на две църкви и на Бристолския замък. На мястото на другите разрушени места руините са заменени с нови сгради, обиквновено със съвременни фасади.

Сред забележителностите на Бристол се наместват архитектурният шедьовър на Робърт Адамс – домът Джорджиан Хаус, обществената сграда „Севън Старс”, както и Колидж Грийн – открито публично простанство в Бристол, около което са накацали интересни сгради, включително и красива катедрала от XII век. От религиозните храмове изключителен интерес представлява „Дъ Ню Рум”. Това е най-старата методистка църква в света. Построена е през 1739 г. в Бристол от основателя на вероизповеданието – Джон Уесли.

В Бристол също така трябва да се посетят Градксия музей и Художествената галерия, за да се разгледа нейната забележителна сбирка.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Бристол