Около 635 г. на един остров в Англия – Холи Айлънд, роденият в Иралния свети Ейдан основава манастира Линдисфарн (Lindisfarne). През годините манастирът Линдисфарн се превръща във важно средище на раннохристиянското обучение. Свети Ейдан бил изпратен от Йона на западния бряг на Шотландия в Нортъмбрия по искане на крал Осуалд Нортъмбрийски. На него се дължи християнското евангелизиране на Северна Англия, а и успеха на мисията в Мърсия.

Най-известният последовател на свети Ейдан е изключителния чудотворец свети Кътбърт. Този светия е най-почитания светец на запада. Сградите на манастира Линдисфарн датират много след времето, когато той е живял там. През 685 г. той става абат на манастира Линдисфарн и умира две години след това. Манастирът Линдисфарн става интересна примамка за викингите и след редица грабежи през 875 г. монасите окончателно се предават и се изнесли от острова. Те вземали със себе си тленните останки на свети Кътбърт и „Линдисфарнийските евангелия”. Успяват да се установят в Дърам и там с останките на светията правят светилище в местната катедрала.

Останките на манастира са под опеката на Английското наследство, което също поддържа музеен център за посетители наблизо. Съседната енорийска църква все още се използва.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Манастирът Линдисфарн