Величественият замък Бамбърг (Bamburgh Castle) е разположен край брега на Северно море. Тази внушителна крепостна конструкция се издига на хълмистото крайбрежие в северната английска област Нортъмбърленд.

В историческите сведения е записано, че Бамбърг датира от V-VI век. Ипънат върху оголена базалтова скала, замъкът Бамбърг първоначално е служел като укрепление на тукашните британци. В онези векове замъкът е бил възлов отбранителен английски пункт и често е бил обект на набезите на шотландците. По-късно замъкът бива окупиран от англо-саксонски граф, който го превръща в свое седалище.

Основите на Бамбърг горе-долу в сегашните му размери са поставени от нормандите. Предполага се, че опасващата двореца крепостна стена е построена от Хенри II.

Големите поражения върху замъка Бамбърг през вековете са изчистени от викторианския индустриалец Уилям Армстронг, който закупува двореца през XVIII-XIX век и успял да реставрира огромна част от внушителната крепост.

Днес замъкът Бамбърг е площадка на усърдни археологически дейности. От 1960 г. насам множество екипи работят, за да обогатят информацията за миналото на двореца и района около него. През средата на миналия век д-р Хоуп Тейлър открива тук важна археологическа находка, известна като Златния меч. Днес отвъд крепостните стени на Бамбърг са изградени различни места, които да осигурят удобството и приятното прекарване на хилядите туристи, които идват на посещение тук. В часовниковата кула на замъка има прекрасно кафене, от което се открива красива гледка. От десетилетия насам пък Кралската зала в Бамбърг е получила много приятно и красиво предназначение – превърната е в място за венчавки и сватбени церемонии. Роман Полански пък го избира за декор на филма си „Макбет“.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Бамбърг