Замъкът Алнуик

Информация | Kарта
seen
4553
facebook
Замъкът Алнуик

Внушителният замък Алнуик (Alnwick Castle) е още един от фундаменталните за английската история дворци, останали и до днес като безценно историческо наследство на Английското кралство. Това е вторият по големина обитаван замък на територията на страната, като преди него се нарежда единствено .

Днес в Алнуик се съхранява най-голямата колекция от италиански шедьоври на изобразителното изкуство, която може да се разгледа в тази северна част на Англия. Доста впечатляваща е и колекцията от първокачествен порцелан, която е изложена в двореца.

Замъкът Алнуик се споменава в аналите за първи път през 1096 г., когато барон Алнуик поставя първите основи на тогавашното укрепление. Баронът реализира идеята си да издигне Алнуик, тъй като е бил воден от целта замъкът да защитава северната граница на английската империя от шотландски нашествия. Замъкът Алнуик дълго време е бил дом на херцога на Нортъмбърленд. Външният и вътрешният му образ са били драстично променяни на няколко пъти през вековете. През XVI век шестият граф на Нортъмбърленд извършва основен ремонт като го преобразува в готически стил, а след него след XIX век голяма част от стаите и залите са префасонирани в италиански стил под влияние на Викторианската епоха.

Замъкът Алнуик е предпочитан декор за много филми. Така например през 1998 г. е сниман „Елизабет”, „Хари Потър и Философския камък” през 2001 г., „Хари Потър и Стаята на тайните” през 2002 г., както и „Хари Потър и нечистокръвния принц” 2007 г.

Гласувай:
Рейтинг 4 от 1 гласа
RSS