Адриановата стена е най-величественият римски паметник на Албиона, носещ името на император Адриан. Той посещава Великобритания през 122 г. и веднага след това започнал строежа на едно от най-грандиозните отбранителни съоръжения в античния свят. Стената на Адриан е строена в период на 6-7 години, но допълните съоръжения по нея били доработвани и след кончината на императора.

Днес малката Китайска стена – стената на Адриан, разделя Великобритания на две части. Тя е защитавала римския свят от нашествията от север почти 300 години. Тя започвала от укреплението Саут Шийлдс, източно от днешния град Нюкасъл на р.Тайн, и е завършвала при Солуей. Стената на Адриан е направена от камък, но следващите доизграждания са направени от торф, който бил моделиран като обработени камъни.

Пред стената на Адриан в повечето сектори бил издълбан дълбок ров. Следвала самата стена, а зад се намирал път, който бил основната комуникация както по фронта, така и към вътрешността на провинция Британия. Каменната стена била изградена от рампа, зъбери и стълби - когато имало денивелация по терена.

Археологическите разкопки на стената на Адриан разкриват много от всекидневния живот на населението там. Военните и цивилните ходели на баня, като богатите и офицерите имали собствени, докато останалите ходели на обществени. За облекчаване на нуждите от първа необходимост били изграждани латрини (тоалетни). Около стената на Адриан са намерени много предмети на всекидневния бит, по които може да се разбере какво са били облеклото и модата тогава.

Днес Адриановата стена е най-значимият обект от римската епоха на Албиона, който привлича страшно много туристи.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Стената на Адриан