Внушителната червеникава каменна структура на замъка Карлайл (Carlisle Castle) се намира в графство Къмбриа. Замъкът има 900-годишна история, която е изпъстрена с различни етапи на много бурни и значими епизоди в британската история. Поради близостта си до границата между Англия и Шотландия, замъкът Карлайл е в основата на много войни и нашествия на Острова през вековете.

Замъкът Карлайл е построен по волята на английския крал Уилям II, син на Уилям Завоевателя, който нахлува в Англия през 1066 г. През 1093 г. владетелят започва строежа на бъдещия замък Карлайл в едноименния град. Укреплението Карлайл е издигнато в нормаянски стил на мястото на стар римски форт.

Карлайл е издигнат поради необходимостта да се държа северната граница на Англия защитена срещу заплахата от нашествие от Шотландия. Замъкът придобива средновековен облик около 1122 г., когато Хенри I дава нареждане на мястото на стария нормански замък да бъде построена нова и стабилна каменна крепост със масивни високи стени. През 1568 г. кралица на Шотландия Мери е хвърлена в затвора на замъка.

Днес замъкът Карлайл е превърнат в историческа забележителност, като се радва на голям интерес от страна на туристите. Посетителите на крепостта имат възможност да се впуснат в изследване на многото зали, стълбища и подземия, от които е изтъкан Карлайл. В него се помещава местен исторически музей на Граничния полк, има интересен магазин за подаръци и сувенири.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Карлайл