Европа >> Великобритания >> Манастири >> Англия >> Дърамската катедрала

Дърамската катедрала

Информация | Kарта
seen
2870
facebook
Дърамската катедрала Photocredit: drhfoto | Fotolia
Катедралната църква на Христос, Блажената Дева Мария и Св. Кътбърт от Дърам, обикновено наричана Дърамска катедрала (Durham Cathedral), в гр. Дърам, Англия е седалището на англиканския епископ на Дърам. Дърамската катедралата е започната през 1093 г. и е считана за един от най-прекрасните примери на норманска архитектура. Религиозният храм е определен за обект от световното културно наследство от ЮНЕСКО. Дърамската катедрала е заменила „Бялата църква“ от X век. Съкровищата на катедралата включват мощи на св. Кътбърт, главата на св. Осуалд Нортъмбрийски и останки на Беда Достопочтени.

Дърамската катедрала е разположена на стратегическо място на издаденост високо на р. Уиър. В катедралата има дневни служби от Англиканската църква, като Хорът на Дърамската катедрала пее всекидневно, с изключение на понеделниците и когато хорът е в отпуск. Катедралата е голяма туристическа атракция в региона, централната кула е висока 66 м и дава гледка на Дърам и околната област.

Проектът на съвременната Дърамска катедрала, както и неговото реализиране, става реланост по времето на Уилям от Сейнт Карилеф, който е назначен като първи принц-епископ през 1080 г. от Уилям Завоевателя. Оттогава има много добавки и реконструкции на някои части от сградата, но по-голямата част от нея остава вярна на норманския план. Строителството на катедралата започва през 1093 г. в източния край. Вътрешната част на църквата пред олтара е построена до 1096 г., стените на главния кораб на църквата (неф) са довършени през 1128 г., а високия свод през 1135 г. Уилям умира през 1099 г. преди завършването на сградата, оставяйки отговорността на наследника си Ранулф Фламбард. През 1170-те години епископ Хю де Пюизе добавя Галилейския параклис в западния край на катедралата. Днес катедралата остава седалището на Дърамския епископ. Дърамската катедрала е използвана във филмите „Хари Потър като Магьосническата школа Хогуортс”, като дигитално е добавена островърха кула отгоре на известните кули. Снимки от интериора на катедралата са използвани във филма от 1998 г. „Елизабет”.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS