Катедралата в Йорк

Информация | Kарта
seen
3050
facebook
Катедралата в Йорк

Йоркската катедрала (York Minster), официално назована Катедрала и архиепископска църква на Св. Петър в , е готическа катедрала в Йорк, Англия и една от най-големите катедрали в Северна Европа, наред с Кьолнската катедрала. Катедралата в Йорк е седалище на архиепископа на Йорк, вторият най-висш пост в Англиканската църква и катедрала на Йоркската епархия. Управлява се от декан и съвет. Катедралата в Йорк привлича със своя богато декориран готически неф и дом на катедралния съвет, приковава погледите в перпендикулярния си готически презвитериум и източен край. В Параклиса на Богородица в източния край се намира Големият източен прозорец, завършен през 1408 г., който е признат за най-големият средновековен стъклопис в света. В северния трансепт е Прозорецът на петте сестри, всеки от стреловидните прозорци на който е висок над 16 м.

След като предшественикът-църква на днешната катедрала в Йорк е унищожена от датчаните през 1075 г., след пет години се слага началото на строежът на съвременната катедрала. Новата структура е повредена от пожар през 1137 г., но скоро е ремонтирана. Хорът и криптата са реконструирани през 1154 г. и е построен нов параклис, всичките в нормански стил.

Тъй като готическият стил в катедралите пристига в средата на XII век, ръкоположеният за архиепископ през 1215 г. Уолтър де Грей нарежда построяването на готическа катедрала. Така новият строеж започва през 1220 г. Катедралата в Йорк е обявена за завършена и е осветена през 1472 г.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS