Европа >> Великобритания >> Манастири >> Англия >> Катедралата в Линкълн

Катедралата в Линкълн

Информация | Kарта
seen
3501
facebook
Катедралата в Линкълн

Катедралата в Линкълн (Lincoln Cathedral) е централният архиепископски храм на англиканската църква в град Линкълн в графство Линкълншир. Тя е една от най-важните представители на ранната английска готика.

Най-старите части на църковния храм на катедралата в Линкълн свидетелстват за норманския архитектурен стил. Катедралата е четвърта по големина във Великобритания и притежава кула, която със своите 83 метра е втората най-висока църковна кула във Великобритания след тази на катедралата в Солсбъри.

В Англия повечето големи църкви са манастирски, но изключение от това правило прави катедралата в Линкълн, която е построена като катедралите на континента в града.

През 1185 г. по време на силно заметресение, завършената катедрала е почти изцяло разрушена. През 1192 г. под ръководството на епископ „Свети Хуг от Линкълн“ е започнато стоителството на нова катедрала в Линкълн, архитектурните планове за която принадлежат на френския архитект Джофре де Ноир. Стоителството е започнато с камък и трае до 1235 г., като от старата катедрала е запазена само западната фасада.

Днес катедралата в Линкълн е трикорабна и с два трансепта, като западния е по-голям, по-дълъг и върху него е построена 83 метровата кула.

Катедралата в Линкълн разполага и с библиотека, която е обществено достъпна и съхранява едно от четерите ценни копия на „Великата харта на свободите“, съхраняващ се в библиотеката от 1215 г. Катедралата е основно реставрирана през 2000 г. с бюджет от 3 милиона евро.

През август 2005 г. за част от снимките на филма „Шифърът на Леонардо“ англиканската църква отказва да предостъпи Уестминстърско абатство. Проблемът се решава благодарение на катедралата в Линкълн. Катедрала получава 100 000 британски лири възнаграждение и става основнна цел на безбройните фенове на Шифъра.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS