Замъкът Кенилуърт

Информация | Kарта
seen
2736
facebook

Замъкът Кенилуърт (Kenilworth Castle) е много добре познат на света, особено ако човек е страстен почитател на романите на Уолтър Скот. През 1821 г. писателят „запечатва” историята на този английски замък по страниците на едноименното си произведение. Тази красива крепост Кенилуърт потъва в прегръдките на гъстите гори на Арден.

Замъкът Кенилуърт е заслуга на нормандските владетели. Той е издигнат на мястото на укрепена постройка още от саксонския период. Добре съхранените руини на Кенилуърт днес датират от началото на XII в. От тогава се е запазила и внушителната наблюдателна кула.

Замъкът Кенилуърт е впечатляващ заради уникалната водна преграда, която някога е имал. Това си е било сериозно постижение за онези времена, тъй като построяването на такъв воден защитен ров е било доста скъпо начинание.

Друга повратна точка от историята на двореца е случилото се през 1266 г. Тогава английските кралски войски след 6-месечна обсада превземат замъка Кенилуърт, разгромявайки първия в историята на Англия парламент.

Самият замък Кенилуърт бил подарен на Дъдли от кралица Елизабет Първа през 1563 г. и той похарчил цяло състояние да превърне мястото в земен рай, където да посреща целия двор. За последно Елизабет Първа гостувала там в продължение на 19 дни през 1575 г. Паркът на замъка е посветен на кралица Елизабет Първа, и е направен за нея от фаворита й Робърт Дъдли по времето, когато все още се надявал тя да го избере за съпруг. Невероятно атрактивен е 5-метровият фонтан от бял мрамор, чийто връх е украсен с голям глобус, който изпъква на фона на красивата градина.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS