Европа >> Великобритания >> Музеи >> Англия >> Родното място на Шекспир

Родното място на Шекспир

Информация | Kарта
seen
3527
facebook
Родното място на Шекспир Photocredit: Gail Johnson | Fotolia

Няма как една от основните забележителности в Англия да не е свързана с Уилям Шекспир, след като той е давал, дава и ще дава много слава на страната си. Тази велика личност се ражда през пролетта на 1564 г. в град Стратфорд на Ейвън. И до днес културната история на градчето е белязана от творческия път на поета. Стратфорд на Ейвън се намира в южната част на английското графство Уоруикшър, като е разположен на река Ейвън, откъдето идва и наименованието му.

Годишно около 3 милиона туристи се спускат да разгледат родното място на Шекспир, за да видят местата, където великият поет е отраснал, учил и творил. За да се запознаят туристите максимално добре с живота на твореца, днес на територията на града функционират общо пет музейни здания.

Единият от тях е музеят „Родното място на Шекспир”, което се обслужва от извънредно добър информационен център, който се намира непосредствено до самата къща-музей, която се счита за родно място на поета.

Една туристическа обиколка на родното място на Шекспир тръгва от Нашс Хаус, който е бил дом на неговата внучка. От него се преминава към градина, която играе ролята на възпоменателно място. Някога тук е бил самият дом на английския творец, в който той живее до самата си смърт през 1610 г. Впечатляващата постройка Ан Хатауейс Котидж, разположена в Шотъри, се счита за най-красивата къща, която се свързва с живота на автора. Следва очарователната къща Холс Крофт, в която са живели Шекспировата дъщеря Сузана и нейния мъж. В църквата „Холи Тринити ”, издигната през далечния XIII в. са положени тленните останки на самия Шекспир, както и на доста негови роднини. За гостите на града е задължително да посетят някои от трите театъра на Кралската Шекспирова трупа, които се намират в Стратфорд на Ейвън.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS