Катедралата Ийли

Информация | Kарта
seen
2402
facebook
Катедралата Ийли Photocredit: pauws99 | Fotolia

Катедралата Ийли е красив религиозен дом, акостирал сред мочурищата на английския остров Ийли. Тя е основана от саксонската принцеса Етелдреда. Името Ийли означава „остров на змиорките”.

Преди да бъде построена катедралата Ийли, на същото място се е намира църква, в която се е намирала централата на саксонската съпротива. Тази църква датира от VII век и принадлежала към манастир, основан от Ерелдреда – дъщеря на един от кралете на Нортъмбрия.

Днешната катедрала Ийли започва да се строи от поелите контрола над това място нормани. Конструкцията й е изцяло в нормански стил. Най-зрелищната част на катедралата Ийли е централният й октагон, който се издига над цялата широчина на нефа, завършен през 1189 г. Октагонът е построен в периода между 1322 г. и 1346 г. Октагонът на катедралата Ийли е толкова впечатляващ, че неслучайно се счита за тържество на инженерната мисъл. Той и изграден под зоркото око на църковния служител – иконома Алън. Именно той добавя към катедралата Ийли и параклиса за дами.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS