Замъкът Бъркли (Berkeley Castle) е поредната средновековна перла на територията на Англия. Този дворец се намира в югоизточната част на едноименния град, разположен в английското графство Глоукастършир. Замъкът Бъркли е считан, за мястото където на 21 септември 1327 г. намира смъртта си Едуард II. Историята разказва, че той е бил изтезаван там в продължение на месеци заради хомосексуалните му връзки с незнайни мъже. Строителството на Замъкът Бъркли започва през 1154 г. по заповед на Хенри II, като укрепената постройка имала задачата да охранява Бристол, който тогава бил важен път по устието на река Сивърн и уелската граница. Счита се, че строителството на Бъркли е приключило някъде около 1189 г. от семейство Бъркли. Тъй като е обитаван без пропуски във времето, замъкът Бъркли е в отлично състояние и няма разрушени части или руини в нито една от частите му. Архитектурата му не се отличава с нищо забележително в сравнение с останалите замъци, построени през XI век. В него днес е запазена дори и клектката, в която е изтезаван и нечовешката тъмница, в която е убит Едуард II.

Изключително забележителна и атрактивна е външната страна и екстериорът на главната т.нар. баронска зала, която е отлично запазена в почти оригинален вид. Към нея има и прилежащ параклис. Апартаментите в двореца са доста, а тези, които са запазили духа на миналото, са в действителност доста мрачни и стряскащи.

И до ден днешен замъкът е собственост на семейство Бъркли. Бъркли реално е единственият дворец, който толкова дълго време е бил и си остава дом на една и съща фамилия. Днес по-голямата част от двореца е достъпна за туристически посещения, като само 15 % от апартаментите във двореца са обитавани от семейство Бъркли.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Замъкът Бъркли