Дворецът Бленхайм (Blenheim Palace) е една от най-големите британски сгради и несъмнено една от най-известните, тъй като той е родното място на сър Уинстън Чърчил. Бленхайм е единствената, непринадлежаща на кралското семейство резиденция, която е получила официален статут на дворец. Дворецът Бленхайм е проект на сър Джон Ванбруг, който залага на великолепния бароков стил и изгражда нещо уникално в периода между 1705 г. и 1722 г. Дворецът бива построен за Джон Чърчил, който е бил първия херцог на Марлборо. Той получава Бленхайм като награда от кралица Ан за победата му над французите в битката при Бленхайм през 1704 г. В двореца Бленхайм са окачени картини и гобелни, които ознаменуват битките на херцога. Дворецът Бленхайм е колосална сграда и дърпа доста средства от хазната, поради което се раждат доста недоволства от страна на Парламента. Недоволство се наддига и у херцогината на Марлборо – Сара Дженингс, която счита двореца Бленхайм по-скоро за паметник, отколкото за дом. Започва ремонт на замъка, който завършва в годината на смъртта на нейния съпруг. В негова чест тя издига негова статуя на високо място в двора.

Марлборо не оставят на света своя мъжки наследник и поради тази причина Бленхайм преминава в ръцете на Спенсър, които допълнително си прибавят и името Чърчил през 1817 г. В двореца Бленхайм е роден лорд Рандолф Чърчил, а през 1874 г. също в този дворец се ражда и неговия син – сър Уинстън Чърчил.

Поглеждайки към двореца Бленхайм много ясно може да се разгадае отказа от това в него да бъдат вплетени френските модели на класицизъм. По този начин се поставя началото на английското романтично движение, което се разпознава по еклектичността на вдъхновението и любовта към природата.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Дворецът Бленхайм