Оксфорд смело би се похвали, че в него се намира една невероятна библиотека – Бодлиан (Bodleian Library). Този дом на книгата притежава една от най-хубавите литературни и музикални колекции в света.

Библиотеката Бодлиан разполага със 145 км лавици, които побират 5 млн. книги, 1 млн. карти, 1900 ръкописа и значителна колекция от музикални творби. С това си богатство тя е втората по големина библиотека в страната.

Библиотеката Бодлиан е една от най-богатите на творби библиотеки. Съществува практика от 1610 г., според която в нея се получава абсолютно безплатно по едно копие от всяка една книга, издадена в Обединеното кралство. В Библиотеката Бодлиан днес може да бъде открита библиотеката на херцога на Глочестър – Хъмфри.

Апогеят в своето развитие библиотеката отбелязва по времето, когато сър Томас Бодли взема решението си да се откаже от кариерата си на дипломат и да преоткрие библиотеката. След своята смърт през 1613 г. той оставя по-голяма част от състоянието си, личната си колекция от средновековни ръкописи и стотици книги на библиотеката Бодлиан. Библиотека се разширява през XVII век след като Уилям Лоуд – бъдещият архиепископ на Кентърбъри, предава доста ръкописи на Бодлиан и построява допълнително крило, където те да се съхраняват.

Сред сградите на библиотеката Бодлиан се нареждат и датиращите от 1619 г.” Стари училища”, красивата входна кула, сградата Клеръндън от XVIII век и бароковата „Камера на Редклиф”.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Библиотеката Бодлиан