Сатън Ху

Информация | Kарта
seen
2576
facebook

Едно от местата за погребение, които са били нестандартни, но все пак срещащи се в Англия, са били корабите. Сатън Ху, намиращ се край Уудбридж, е най-добрият открит образец за погребение от този вид.

Сатън Ху е разкрит през 1939 г. сред група гробни могили и се предполага, че е последното място за почивка на англосаксонския източноанглийски крал Раедвал. За него историята разказва, че се е колебаел между езичеството и християнството, и тъй като не намирил пътя, той бил погребан с символи и на двете вероизповедания. Тялото му е положено в здрава, дълга 27 м галера без мачта, направена от дъбови дъски и носеща името Сатън Ху.

Днес корабът е доста изгнил, но все пак е оставил следи. Тялото е разложено, но в Сатън Ху онова, което е останало, е удивително богатство, което днес се съхранява в Британския музей. Благодарение на него днес може да се разкаже и пресъздаде богатството и лукса, в които е живял този владетел. Раедвал е положен в Сатън Ху сред 40 прекрасно изработени златни бижута, както и сред военни символи на сила и могъщество. При разкопките на Сатън Ху са открити редица интересни и забележителни предмети – кесия с монети, сребърни подноси и рогове, чаши, шлем в шведски стил и други.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS