Европа >> Великобритания >> Музеи >> Англия >> Корабът Великобритания

Корабът Великобритания

Информация | Kарта
seen
2499
facebook
Корабът Великобритания Photocredit: vcaramazza | Fotolia

Корабът Великобритания е поредното инженерно чудо, доказващо гениалността на британските инженери. Той е творение на може би най-великият британски инженер – Изъмбард Кингдъм Брунел. Той е ключова фигура при създаването на новата транспортна система на XIX век. Брунел упорито се занимава с конструирането на параходи и като негово велико творение първи е записан „Грейт Уестърн”.

По-късно Брунел се заема с построяването на кораба Великобритания. Това е първия по рода си в света кораб – Великобритания е метален параход, който бива задвижван от двигатели. За времето си параходът Великобритания е най-голямото плавателно средство.

Днес корабът Великобритания се намира на сух док в Бристол. Използван е за вдъхновение при построяването на много други плавателни съдове. За съжаление със своите размери кораба Великобритания се явява прекалено голям за съществуващите докове. Поради тази причина се налага неговото преоборудване и така той получава новата си мисия – да транспортира емигранти до . През 50-те години на XIX век пък бива използван за превоз на войски.

1886 г. е отбелязана в историята на кораба Виктория, тъй като той бива повреден по време на бура докато заобикаля нос Хорн. Бива изоставен на Фолкландските острови дълго време, за да изчака 1970 г. когато на буксир е върнат в и бива възстановен.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS