Европа >> Великобритания >> Англия >> Каменните кръгове

Каменните кръгове

Информация | Kарта
seen
2923
facebook

Каменните кръгове в английското село Ейвбъри е наистина голям съперник на мегалитния паметник . Разположени са площ от 11,5 хектара и представляват интересна композиция от 2 еднакви по размер каменни кръга, построени във вътрешността на голяма външва окръжност, образувана от 100 тежки скали.

Самият строеж на каменните кръгове си е голямо постижение за местните жители. За да издигнат този каменен комплекс те извличат материал от разположена на 3 км каменоломна. Техни оръдия на труда са били рогата на елена и плешката на вола, с които работниците изкопават 150000 т варовик, за да оформят насипа.

Във вътрешността на кръговете може да се различи запазената и до днес каменна улица, за която се счита, че е била Пътя на процесиите, тръгващ от свещена земя, наречена днес Светилището.

През 30-те години на миналия век с проучването на каменните кръгове се заема известният производител на мармалад Александър Кийлър, който изправя някои от падналите камъни. Много от неговите находки от каменните кръгове са изложени в местния музей.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS