Стоунхендж (Stonehenge) е най-известният мегалитен паметник в света — комплекс с диаметър около 100 метра, датиращ от около края на неолита и имащ древна религиозна и астрономическа функция. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшир, Кралство Великобритания. Стоунхендж е едно от най-монументалните светилища, което вероятно е посветено на Слънцето. Сегашните останки от Стоунхендж са само бледи сенки, сравнение с предишното му величие. Стоунхендж и мегалитите са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Изследванията на произхода на Стоунхендж и причините за неговото построяване започват още през 1801 г. Американският архелог Хоукинс и неговият английски колега Хойл успяват да реставрират плана, разкриващ строгите правила по създаването на Стоунхендж. Стоунхендж представлява уникално творение от концентрични каменни кръгове.

Каменната композиция описва четири концетрични окръжности. Той е изграден от 30 каменни стълба от сив пясъчник, високи над 3 метра и тежащи около 26 тона. Тези камъни са подредени във външия кръг. Върху тях има 30 трегера, тежащи по 6 тона, поставени хоризонтално върху стълбовете, така че оформят непрекъснат кръг. Има и вътрешен кръг от подобен вид, също построени като стълбове и трегери.

Най-невероятни са теориите кой е създал мегалитните съоръжения. В древността авторството им се приписвало на великани. Елините смятали, че са дело на еднооките циклопи. Имало дори легенда, че камъни можели да се придвижват самостоятелно, с помощта на "вълшебна дума" или под музиката на Орфей.

Стоунхендж е безспорно най-популярният древноисторически паметник на територията на цяла Европа. Като такъв е и една от най-посещаваните туристически забележителности на Стария континент, защото тази величествена мегалитна композиция в впечатляваща не само с външния си вид, но и с мистичната си история.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 2 гласували Стоунхендж