Итън Колидж (Eton College) или просто колежът „Итън” е престижно средно училище, основано през 1440 г. от крал Хенри VI. Негова гордост са 19-те му възпитаника, които за времето на неговото съществуване са станали министър-председатели на Великобритания. Възпитаници на Итън са също Дейвид Камерън, кметът на Лондон Борис Джонсън, както и не на последно място британският престолонаследник принц Уилям, както и брат му принц Хари.

Колежът Итън се намира на 30 км западно от Лондон, на брега на Темза, много близо до град Уиндзор и неговия Уиндзорски замък. Официалният статут на училището е частно училище-пансион за момчета от 13 до 18 години. Наричат колежа Итън „люпилня на британски премиери”.

Хората, които са постъпвали на обучение в колежа Итън, са пристигали в него с нагласата, че един ден ще управляват страната. Лекторите в колежа насърчавали учениците, че точно те са бъдещите лидери. Освен това колежът Итън бил учебно заведение, което поощрява индивидуализма и насърчавал хората да следват своята мечта. Освен това той бил предпочитано място, защото позволява различната гледна точка и до определена степен дори я насърчава. Това много помага на тези, които искат да бъдат лидери.

За съжаление не по този начин се гледа днес на колежа Итън. Учениците ходят с униформа, създадена във Викторианската епоха, и спазват правила, установени преди векове. Днес колежът Итън често е смятан за строга и консервативна институция.

Някои хора определят като отличителната черта на възпитаниците на колежа Итън умението им да печелят доверие, без да изглеждат високомерни или самонадеяни. "Можете да разпознаете възпитаник на "Итън", тъй като те отиват на определено място, с определена цел и я преследват независимо какво мислят другите хора".

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Колежът Итън